Vi gikk alle på Politihøgskolen da vi ble kjent med hverandre. Morten (29) har gått med drømmen om jordomseiling i magen i mange år, og ønsket å reise etter avsluttet eksamen på Politihøgskolen.

Drømmen ble presentert for Madeleine (26) og Tom Georg (26), som raskt tente på ideen. De ville bli med!

Sammen har vi jobbet for denne drømmen det siste året. Vi vil ut og oppleve andre kulturer, møte kolleger i andre land og få flotte naturopplevelser på ferden rundt jorden.

Morten er den som har seilererfaringen og er skipperen ombord. Tom Georg bidrar med sin tekniske innsikt og gode humør. Madeleine vil være koordinator og logistikkansvarlig. Ombord har hun ikke noe imot å trimme seil og ta "bikkjevakta".

MÅL FOR TUREN

Drømmen om jordomseiling har vært tilstede i mange år. Morten oppdaget sin interesse for den uutforskede horisont på 80-tallet og innerst inne visste han at det en dag ville bli en langtur på ham.

Mange år er gått siden 80-tallet og mye har skjedd. Ryggbrudd, minedykkerkarriere og politi er noen av begivenhetene.

Etter politiutdannelsen har turen fått et litt annet preg, enn bare å ha store seil- natur- og kulturopplevelser. I tillegg ønsker vi å integrere oss i politiet verden over. Vi håper å kunne gjøre både gode og dårlige erfaringer om dette underveis. Mange vet at politiet i andre land har en annen kaliber enn norsk politi. Vi vil reise ut og se dette med norske politiøyne. Kanskje kan vi komme hjem igjen til Norge med et budskap og lære av andre lands positive og negative egenskaper.

Videre har vi også et brennende ønske om å gjennomføre miljøobservasjoner underveis. Vi er fascinert av Thor Heyerdahls observasjoner under Kon-Tiki ekspedisjonen. Han gjorde undersøkelser ved hjelp av enkle metoder og fant store mengder av råolje i Stillehavet. Vi håper at også vi kan gjennomføre slike enkle undersøkelser. Dette vil i utgangspunktet være undersøkelser gjort på eget initiativ, uten støtte fra fagpersonell.

Hvorfor Blaatur?

Planleggingen av turen vår startet for fullt vinteren og våren 2003. Det var et hav av gjøremål som skulle iverksettes. Et av punktene på listen var ”navn på båten”. Et lite enkelt punkt som ikke burde by på store problemer - trodde vi!
 
Vi la hodene våre i bløt og kom opp med det ene forslaget etter det andre. Det var Medvind, Hugin, Godthåb, Gofor... m.m. Ingen av navnene slo igjennom med 3/3 flertall. Hvem hadde trodd at et navn skulle bety så mye og generere så mange følelser?

En dag, mange uker bak planen om å finne et passende navn, satt Tom og Morten på kontoret og kokte hodene. Tom mente at båtens navn måtte ha noe med blått hav å gjøre, og gjerne noe med vårt yrke også. Vi fant masse navn og uttrykk som kunne passe, men ingen som slo an skikkelig, helt til Morten sier: ”Blåtur”. JA! Ropte Tom, SELVFØLGELIG! Blåtur er navnet! Og slik ble det.

Blåtur er et uttrykk som brukes av utrykningsetatene når man kjører utrykning. Har dere hatt noen blåturer i natt, er ofte en kommentar man får fra kolleger etter en nattevakt.

I tillegg syntes vi navnet var passende siden vi skal ut på det blå hav, under krystallblå himmel. Vi bruker dobbel a for å være tilgjengelige på nett også i utlandet.